Ostatnie newsy

Jarmark Wielkanocny w Łomnicy
W dniach 16-17.03.2013 w Łomnicy pod Jelenią Górą odbył się Jarmark Wielkanocny. Organizatorzy zapewnili zwiedzającym sporo atrakcji. W restauracji "Stara Stajnia" można było poznać techniki zdobienia pisanek a ...

Dożynki Diecezjalne w Strzegomiu
16.09.2012 Nasza piękna wieś odniosła kolejny sukces, podobnie jak w zeszłym roku zdobyliśmy pierwsze miejsce w dożynkowym konkursie na najlepsze stoisko. Niech żyje Sołtysowa i nasza Rada Sołecka oraz wszyscy Ci, ...

Dożynki Wojewódzkie w Dzierżoniowie
Dzięki uprzejmości LGD Stowarzyszenie Szlakiem Granitu mogliśmy uczestniczyć w Dożynkach Wojewódzkich, które odbyły się 09.09.2012 w Dzierżoniowie. Na stoisku wystawialiśmy oczywiście nasze kozie produkty. Prócz ...

Hodowla

z Pasją

i miłością!

Kozie mleko

Moje kozy karmione są wyłącznie naturalnymi paszami, dzięki temu mleko nie zawiera pestycydów, hormonów, antybiotyków itp. Mleko nie jest poddawane żadnej obróbce, jest świeże, nie zawiera konserwantów czy innych chemicznych dodatków zawiera za to wszelkie naturalnie występujące minerały i witaminy.

Kozy są wyjątkowymi zwierzętami ponieważ potrafią się bronić przed zanieczyszczeniami środowiska usuwając z organizmu niektóre szkodliwe pierwiastki.

Kozie mleko składem podobne jest do mleka kobiecego. Zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, a także sporą zawartość Wit. A, B1, B2, niacyny, kwasu pantotenowego, wapnia i fosforu.

Tłuszcz zawarty w kozim mleku ma postać bardzo małych jednolitych kuleczek- jest więc naturalnie homogenizowane. Taki tłuszcz jest szybko i dokładnie trawiony. Dla porównania, w mleku krowim tłuszcz jest w postaci dużych, niejednorodnych bryłek, dlatego mleko krowie często wywołuje niestrawność.

W mleku kozim występuje bardzo mało białka frakcji alfa-S kazeiny lub nie ma go wcale, właśnie to białko występuje w mleku krowim i wywołuje uczulenia.

Kozie mleko ma właściwości odżywcze i lecznicze. Włączenie do codziennej diety mleka koziego i jego przetworów zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia, oddechowego i pokarmowego. Jest doskonałym substytutem mleka krowiego dla osób z zaburzeniami trawienia i wchłaniania.

Mleko kozie i produkty z tego mleka są doskonałe dla dzieci, osób starszych, alergików, astmatyków, osób ze skazą białkową, osób z chorobami płuc, nowotworami, chorobami układu krążenia, cierpiących na nadciśnienie a także dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie.

 

copyright © jaskowe-kozy.pl | all rights reserved

projekty i wykonanie: serwisweb.pl